Hirurška korekcija nosa

Postavlja se pitanje kada je optimalno vreme da se načini korekcija nosa i stavovi u Srbiji su da tu vrstu operacije ne treba raditi pre 18. godine, jer se do tada nos i dalje razvija i raste i ne mogu se predvideti neke okolnosti. U zemljama zapadna Evrope i u Americi ovi stavovu su malo drugačiji i preporuka je da se operativno lečenje vrši u periodu od 16. do 18. godine.

Svaki hirurg mora da pacijentu pruži sve neophodne informacije u smislu rezultata, tehnike koju će da upotrebi, postoperativnog oporavka, komplikacija I naravno da pruži sve informacije o izglednu nosa pre i posle intervencije.  Trebalo bi napomenuti da za operaciju  period oporavka treba minimalno nekoliko meseci da se ožiljak konsoliduje.


Da li će se primeniti zatvorena ili otvorena tehnika zavisi kako od postojećeg izgleda nosa tako i hirurgove obrazovanosti i veštine. Zatvorena tehnika korekcije nosa se koristi samo kada ne postoji osnov za korekciju vrha nosa. U svim ostalim slučajevima, mora da se primeni otvorena tehnika korekcije nosa.

Poznavanje što više tehnika rinoplastike uključujući tehnike podizanja i skraćenja nosa, sužavanja, korekcije devijacije nosne pregrade, korekcije velikih nozdrva, tehnike graftovanja (formiranje određenih delova nosa od hrskavica uzetih ili sa septalne hrskavice ili sa uha), korekcije septalnih perforacija, su nephodni faktori za što bolji definitivni rezultat. Takođe je neophodno sagledati i anatomske karakteristike lica i uklopiti rezultat sa njima. Sam operativni zahvat se radi u opštoj anesteziji i traje 1,5 – 3 sata, nakon čega se stavljaju minimalni tamponi dužine oko 3 – 4 cm u obe nozdrve i postavlja samolepljiva maska u boji kože.


Rinoplastika je jedini operativni zahvat u kome apsoluno nema bola. Tamponi se uobičajeno vade nakon 24 sata, a u slučajevima ekstremnih devijacija ostavlja se jedan tampon 72 sata, posle čega otoci počinju da se povlače. Njihovo potpuno povlačenje je za oko 7 dana kada se skida samolepljiva maska, a pacijent je spreman za spoljašnji svet. Minimalni otoci sa strane nosa kao i na vrhu perzistiraju još nekoliko nedelja  posle operacije.

Ass dr Branislav Trifunović (pročitaj biografiju)

Treba Vam besplatna konsultacija specijaliste plastične hirurgije

KLIKNITE OVDE

 

 

Pitajte plasticnog hirurga

 

 

Mesto za reklamu

Dosta razmišljanja, kontaktiraj plastičnog hirurga

 

Go to top