Šta su hijaluronski fileri (šta je hijaluron) za popunjavanje i korekciju usana i bora
 
Hijaluronski fileri predstavljaju sam vrh anti-aging medicine poslednjih nekoliko godina.
 
Hijaluronska kiselina koja se nalazi unutar hijaluronskih filera je supstanca koja po svom molekularnom sastavu vrlo liči na običan šećer.
 
Naime, hijaluronska kiselina predstavlja molekul odnosno supstancu koja se kod svakog od nas pod normalnim uslovima nalazi u našem organizmu, ali kako starimo njen sastav se na molekularnom nivou menja i njena ukupna količina se smanjuje zajedno sa smanjenjem kolagenog tkiva koje je najbitniji elementi u održavanju tonusa, jedrine i  elastičnosti naše kože.
 
Zajedno sa već pomenutim gubitkom kolagena i hijaluronske kiseline brojne studije su pokazale da prilikom starenja dolazi do gubitka masnog tkiva, ali ne površinskog masnog tkiva koja se vidi kada se pacijenti recimo ugoje, nego dubokih masnih jastučića koje se nalaze iznad naših kostiju lica.
 
Pored toga, prilikom normalnog procesa starenja dolazi i do resorpcije kostiju tako da naše očne duplje vremenom postaju šire nego što su bile u mladosti, a naše kosti recimo u regiji obraza, takođe budu izdubljene, pa prema tome u starosti veoma često možete da vidite ljude koji imaju takozvane upale obraze i velike podočnjake.
 
Upravo ovde su na scenu stupili hijaluronski fileri na bazi hijaluronske kiseline.
 
Osnovna funkcija hijaluronskih filera jeste upravo dodavanje volumena, odnosno povećavanje zapremine na tkivima koja su se izgubila.
 
Usne kod osobe koja ima 60 godina su u velikoj meri manje, tanje i ravnije u odnosu na usne recimo osobe koje ima 20 ili 30 godina, što je potpuno normalna funkcija starenja.
Upravo ovde stupaju hijaluronski fileri zato što svojom specifičnom strukturom direktno vrše nadoknadu izgubljenog, kko masnog tkiva odnosno mogu da vrše popunjavanje bora ili mogu da povećaju volumen usana i vrate im ovu mladalačku jedrinu.
 
Najveći problem kod primene hijaluronskih filera u poslednjih nekoliko godina, kako u svetu tako i kod nas je upravo, ne samo kvalitet filera o čemu ćemo pričati o nekom drugom prilikom, već osobe koje se bave ubacivanjem ovih preparata u naše lice vrat i ostale regije tela.
Napominjemo da samo doktor medicine, odnosno specijalista hirurgije zna apsolutno anatomiju našeg lica i našeg tela, pa prema tome i komplikacije koje mogu da se dese prilikom upotrebe hijaluronskih filera samo hirurzi mogu da preduprede.
 
Čuveni brazilski hirurg doktor Mauricio de Maio je zajedno sa firmom alergen koja proizvodi preparate najvišeg kvaliteta napravio specifičnu mapu ljudskog lica koju je nazvao MD kodovi.
 
Ova skraćenica MD ne znači Maurizio De Maio već upravo znači Medical Doctor, odnosno doktor medicine, odnosno jedina struka koja sme legalno da se bavi ubacivanjem hijaluronskih filera.
 
Hijaluronski fileri su potpuno prirodne supstance na bazi hijaluronske kiseline koje se pod uticajem enzima hijaluronidaza vremenom razgrađuju.
 
Vreme koje je potrebno da se hijaluronski filer razgradi je potpuno individualno od pacijenta do pacijenta, ali najčešće se navodi da oni traju od 9 meseci pa do godinu i po dana.
 
Ukoliko i Vi imate pitanje vezano za hijaluronske filere, za njihovu aplikaciju, za brojne metode podmlađivanja, budite slobodni pozovite nas na brojeve telefona koje vidite na ekranu i doktor specijalista hirurgije i anti-aging medicine možemo zakazati potpuno besplatno konsultaciju i pregled i savetovati Vas za koji konkretno tretman ste vi idealan kandidat.

Dr Stojicevic Dragan Centar Estetika

Dr sci med Dragan Stojićević, specijalista hirurgije 

Besplatni saveti sa hirurgom, pitajte lekara

 
 

 

 

 

Pitajte plasticnog hirurga

 

 

 

 

Dosta razmišljanja, kontaktiraj plastičnog hirurga

 

Go to top