Šta je liposukcija?

Masno tkivo je sastavni deo građe čoveka, a svojom količinom i rasporedom bitno utiče na oblik i izgled tela. Masno tkivo kod normalno građenih osoba sadrži otprilike ujednačen broj masnih ćelija, dok kod patološki gojaznih osoba broj masnih ćelija može biti i višestruko veći.

Povećana količina masnog tkiva može prouzrokovati dva osnovna tipa poremećaja: opštu gojaznost koja vremenom može prerasti u ozbiljnu psiho-fizičku bolest i celulit koji najčešće predstavlja estetski problem i pojavljuje se isključivo kod žena. Na pojedinim delovima ženskog tela postoje u tom smislu već predodređena mesta za nakupine masnog tkiva. To su prvenstveno struk, zatim bedra, unutašnja strana kolena i natkolenica, gležnjevi, nadlaktice i podbradak. Kako će se masno tkivo rasporediti po telu,određuju dva faktora: nasledni faktor i ishrana.

Liposukcija podrazumeva redukciju, otklanjanje upornih masnih naslaga koje perzistiraju čak i nakon dijete i vežbanja. Najčešće regije na telu koje podvrgavamo ovoj proceduri su trbuh, bedra, butine, kolena, podbradak, nadlaktica. Pretstavlja jednu od najpopularnijih operacija u estetskoj hirurgiji. 

 

KO JE KANDIDAT ZA LIPOSUKCIJU? 

Liposukcija se ne koristi za uklanjanje ukupnog viška telesne težine, već je njena indikacija oblikovanje tela. Stoga, kandidat za liposukciju je svaka osoba koja ima višak masnog tkiva lokalizovan na jednom mestu , a koji je bio nereaktivan na prethodnu dijetu i/ili vežbanje. Ovo je procedura izbora, pogotovu u slučajevima kada je koža još uvek elastična pa nije neophodno u tim regijama uklanjati višak kože. 

PREOPERATIVNA PRIPREMA 

Liposukciju je moguće uraditi u bilo kojim godinama života, međutim najbolji rezultat na koži će se dobiti ukoliko je ona dovoljno elastična da bi se dobila glatka kontura nakon njenog uklanjanja. Kada je koža neelastična, ponekad kao što je slučaj kod starijih pacijenata ona nemože da se zategne dobro i tada je neophodna procedura zatezanja (dermolipektomija ili lifting butina). Liposukcija je popularna i kod muškaraca naročito za eliminaciju masnog tkiva oko struka. 

Na prvom pregledu lekar će od vas uzeti podatke u vezi toga da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate, da li uzimate neke lekove i da li ste alergični na neke lekove.

Ukoliko uzimate aspirin ili neke druge antiinflamatorne lekove neophodno prekinuti njihovo uzimanje pet do sedam dana pre hirurškog zahvata jer oni mogu prouzrokovati pojačano krvarenje. Vaš hirurg će vas, naravno, preoperativno pripremiti sa dopunskim instrukcijama. 

OPERATIVNA TEHNIKA

U blizini mesta sa koga će se ukloniti višak masti pravi se mali rez veličine 3-5 mm. U potkožno tkivo može se ubrizgati slani rastvor sa loklanim anestetikom da bi se smanjili postoperativni otoci i modrice,a time se olakšava i uzimanje masti. Kroz rez se u potkožno masno tkivo pristupa cevčicom (kanilom) koja je priključena na vakuum aparat. Zatim se pod dejstvom vakuuma sa željenog mesta 'usisava' višak masti. I na kraju se na mesto prethodno napravljnog reza postavlja jedan šav.

Pored ovakve klasične liposukcije, postoji I laserski asistirana liposukcija. 

VRSTA ANESTEZIJE 

Operacija se izvodi u opštoj ili u lokalnoj anesteziji uz intravensku sedaciju u zavisnosti od površine koja se tretira . 

KOLIKO SE OSTAJE U BOLNICI 

Prosečno jedan dan.  

POSTOPERATIVNI TOK 

U bolnici ostajete jednu noć, a prvo previjanje se radi sutradan nakon operacije. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon tri dana. 

KADA SE SKIDAJU KONCI ? 

Ukoliko su korišćeni konci oni se obično uklone desetog dana nakon operativnog zahvata. 

DA LI BOLI NAKON OPERACIJE ?

Bol uvek postoji u prvih par dana , a zavisi od vaše osetljivosti na bol. Bolnost ide od minimalne do umerene. Kod većih intervencija se uvek u prvim danima dobija terapija za bol. 

NEGA NAKON INTERVENCIJE 

Nakon intervencije se nosi steznik najmanje mesec dana. Toaleta regije je neophodna. Nakon 3 sedmice poželjna je i blaga masaža. 

KOLIKO SE ODSUSTVUJE SA POSLA? 

Kod malih regija od 2 do 7, kod srednjih od 7 do 14, a kod velikih 3 do 4 nedelje. 

KADA SE MOGU VRATITI UOBIČAJENIM FIZIČKIM AKTIVNOSTIMA? 

Do vraćanja u potpunu aktivnost potrebne su prosečno 3 do 4 nedelje. 

KOJI JE NAJPOVOLJNIJI PERIOD GODINE ZA OVU INTERVENCIJU? 

Ne postoji određeni period godine, samo treba biti zdrav u trenutku intervencije i izbeći period menstrualnog ciklusa. 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Podlivi se mogu javiti kod opsežnih zahvata. Retko može doći i do infekcije ili krvarenja. 

REZULTAT 

Rezultati su trajni.

Nakon intervencije ova regija često postaje osetljiva na dijetu i vežbanje , što često pre procedure nije bio slučaj , stoga se stanje još može poboljšavati ali i pogoršavati ako se nadalje ne pridržavate zdrave, umerene ishrane ili redovnog vežbanja.

 

 

Pitajte plasticnog hirurga

 

 

Mesto za reklamu

Dosta razmišljanja, kontaktiraj plastičnog hirurga

 

Go to top