POVEĆANJE GRUDI SILIKONSKIM IMPLANTIMA 

povećanje grudi implantimaPovećanje grudi ( augmentacija ) je hirurška metoda kojm se poboljšava izgled i povećava volumen grudi. To je jedna od najčešćih estetskih operacija kod žena. Iz perspektive plastičnog hirurga, cilj je poboljšanje prirodnih ženskih proporcija uz estetski prihvatljiv izgled grudi čime žene postaju sigurnije u sebe i zadovoljne svojim fizičkim izgledom. Željeni rezultati se postižu ugradnjom implantata koji su dizajnirani tako da povećavaju male, nerazvijene grudi ili vraćaju volumen nakon dojenja. Izbor odgovarajuće veličine implantata, ostavljen je isključivo pacijentu uz maksimalnu podršku hirurga. 

KO JE KANDIDAT za povećanje grudi silikonskim implantima? 

Ne postoji “ tipičan” kandidat za ovu intervenciju i pacijentkinje se odlučuju za ovaj zahvat iz raličitih razloga. Sve zene koje nisu zadovoljne veličinom/ oblikom svojih dojki, osobe sa asimetričnim dojkama i dojkama koje su nesrazmerne sa njihovom figurom, žene nakon dojenja, kao i osobama kojima je odstranjena dojka mastektomijom, mogu biti kandidati za povećanje grudi silikonskim implantima. 

 

PREOPERATIVNA PRIPREMA ZA UGRADNJU IMPLANATA OD SILIKONA

Na prvom pregledu lekar će od vas uzeti podatke u vezi toga da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate uključujući biopsiju dojke, da li uzimate neke lekove i da li ste alergični na neke lekove. 

Zatim sledi pregled dojki pri čemu lekar  razmatra faktore kao što su veličina i oblik vaših dojki, kvalitet  kože i potkožnog tkiva, kao i poziciju vaših bradavica.  

Ukoliko uzimate aspirin ili neke druge antiinflamatorne lekove neophodno prekinuti njihovo uzimanje pet do sedam dana pre hirurškog zahvata jer oni mogu prouzrokovati pojačano krvarenje. Vaš hirurg će vas, naravno, preoperativno pripremiti sa dopunskim instrukcijama.  

OPERATIVNA TEHNIKA POVEĆANJA GRUDI IMPLANTIMA

Rez se može napraviti u inframamarnoj brazdi ( pregib ispod dojke ), oko bradavice, ispod pazušne jame ili ređe u nivou pupka. 

Implantat se plasira u džep koji se pravi ispod žlezdanog tkiva dojke (tzv. subglandularno) ili ispod pektoralnog mišića (tzv. submuskularno). 

VRSTA ANESTEZIJE KOJA SE DAJE KOD POVEĆANJA GRUDI IMPLANTIMA

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, a trajanje zahvata retko prelazi sat vremena. 

KOLIKO SE OSTAJE U BOLNICI NAKON UGRADNJE SILIKONSKIH IMPLANATA

Prosečno jedan dan. 

POSTOPERATIVNI TOK NAKON UVEĆANJA GRUDI

U bolnici ostajete jednu noć, a prvo previjanje se radi sutradan nakon operacije. Možete da se tuširate uz konsultaciju sa vašim hirurgom obično nakon tri dana. Ceo oporavak se završava za oko sedam dana. 

KADA SE SKIDAJU KONCI ? 

Konci se skidaju oko četrnaestog dana nakon operacije. Takođe, postoji mogućnost ušivanja resorptivnim koncima koji se ne skidaju, već se sami razgrađuju. 

DA LI BOLI NAKON OPERACIJE ? 

Kod ugradnje implanta iznad mišića bolovi su minimalni tokom prvog dana nakon operacije. Najčešće bolovi prolaze bez uzimanja lekova.

Kod ugradnje implanta ispod mišića bolovi su umereni tokom prva 3 dana, a samo tokom prvog dana zahtevaju lekove za prestanak bola. 

NEGA NAKON INTERVENCIJE 

Potrebno je nositi specijalan brushalter tokom šest nedelja od operacije. Veličinu i tip brushaltera će odrediti Vaš lekar. Takođe treba izbegavati podizanje tereta i fizičke aktivnosti prvih mesec dana od intervencije. 

KOLIKO SE ODSUSTVUJE SA POSLA? 

Najčešće 7 do 10 dana. 

KADA SE MOGU VRATITI UOBIČAJENIM FIZIČKIM AKTIVNOSTIMA? 

Do vraćanja u potpunu aktivnost potrebne su prosečno 3 do 4 nedelje. 

KOJI JE NAJPOVOLJNIJI PERIOD GODINE ZA OVU INTERVENCIJU? 

Ne postoji određeni period godine, samo treba biti zdrav u trenutku intervencije i izbeći period menstrualnog ciklusa. 

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Prolazni poremećaj osetljivosti bradavica, otok i osećaj napetosti, koji se povlače za nekoliko nedelja. 

REZULTAT 

Već neposredno posle operacije uočava se osnovni rezultat, koji će do konačnog izgleda ( što se može očekivati za 3 do 6 meseci ) napredovati iz sedmice u sedmicu. 

DA LI SE MENJA OSEĆAJ U DOJKAMA I NA BRADAVICAMA? 

To je individualno. Ukoliko dođe do smanjenja osećaja za dodir, njegovo vraćanje u normalu traje 6 do 12 meseci. Postoje razlike uspostavljanja prirodne osetljivosti u zavisnosti od položaja implanta (ispod žlezde ili ispod mišića) i od mesta pristupa-reza (u prevoju ispod dojke, oko bradavice ili u pazušnoj jami). Kod implanta postavljenih ispod žlezde a posebno kod pristupa kroz bradavicu, period vraćanja osetljivosti traje duže - oko 6 do 12 meseci. 

DA LI JE OČUVANA FUNKCIJA DOJENJA 

Kod postavljanja implanta ispod mlečnih žlezda funkcija može, ali ne mora biti narušena.

Kod svih ostalih procedura funkcija dojenja je potpuno očuvana. 

U specijalnoj bolnici MENSSANA, možete da obavite sve intervencije na grudima.

Slike primera operativnog uvećanja grudi, ugradnjom silikonskih implanata možete da vidite ispod.

Besplatne konsultacije sa plastičnim hirurgom klikom na sledeći link. 

 

 

 

Pitajte plasticnog hirurga

 

 

 

 

Dosta razmišljanja, kontaktiraj plastičnog hirurga

 

Go to top